Spektakulær trappebru på Hardangervidda

Stål gjør det mulig, Stålbruer
I 2018 begynte byggingen av den nye, spektakulære gangbrua over Vøringsfossen i Eidsfjord kommune. Brua vil bli en del av det nye turistanlegget langs Nasjonal Turistvei på Hardangervidda og består av 99 trappetrinn og en høydeforskjell på 16 meter fra den ene siden til den andre. Den majestetiske fossen, med et loddrett fall på 145 meter og et totalt fall på 182 meter, vil nå kunne oppleves på en ny og spennende måte.
Store krefter i sving da de 7 delene av brua ble løftet på plass. Foto: Statens vegvesen

Totallengden på brua er 47 meter og den vil binde sammen områdene Fossli og Fossatromma. Den nye brua er del av et fire etappes prosjekt hvor byggingen av ny utkikksplatform på Fossli var etappe 1 og gangbrua over fossen etappe 2. Planen er at disse utbedringene skal gjøre Vøringsfossen til en av tre ikonprosjekter på Nasjonale turistveier, hvor de to andre er Gjende og Trollstigen.

De slanke stålelementene får brua til å gli inn i omgivelsene rundt. Foto: Frid-Jorunn Stabell, Statens vegvesen

Underveis i arbeidet var monteringen av brua en utfordring. Brua består av 7 deler og måtte monteres over fossen uten annen tilkomst enn klatrere i tau og mannskapskurv fra mobilkran. Monteringen tok en uke og måtte planlegges til en uke uten for mye vind. Åpningen av den nye brua er satt til midten av august 2020.

Brua har 99 trappetrinn. Foto: Frid-Jorunn Stabell, Statens vegvesen
Byggherre: Statens vegvesen Nasjonale turistveger
Hovedentreprenør: Consolvo
Arkitekt: Carl-Viggo Hølmebakk AS Arkitektkontor
RIB: Dr. techn Kristoffer Apeland AS
Stålentreprenør: UAB Stalcorp
Høydeforskjellen på brua gjør den ekstra spektakulær. Foto: Frid-Jorunn Stabell, Statens vegvesen