Studiereise til Vesterålen

Arkitektur, Faglig
Den norske Stålgruppen arrangerte en meget interessant studiereise til Vesterålen 15. – 17. september. Stedet var Ringstad Resort i Bø kommune. Her ble det avholdt styremøte og medlemsmøte med faglig seminar og besøk med båt til oppdrettsanlegget Havfarm 1 og til Vernebygget over hurtigrutebåten MS Finnmarken i Stokmarknes, samt et besøk til Alsvåg Plater i Sortland. Det var også et besøk til Nyksund fiskevær og restaurant Ekspedisjonen Vertsbrygge.
Her er alle samlet utenfor Vernebygget til MS Finnmarken i Stokmarknes

Faglig seminar
Første dag ble det avholdt et faglig seminar der foreleserne gav sine presentasjoner via Teams. Madhusoodhanan Sayeenathan i SSAB presenterte høyfaste rusttrege stål (Corten) for broer og bygg. Corten er kjent som et miljøstål, med ingen behov for vedlikehold. Han viste til en ny gratis publikasjon fra ECCS med anbefalinger for bruk av Corten. Fulop Ludovic i VTT, Finland, gav en presentasjon av det europeiske ombruksprosjektet PROGRESS (PROvisions for a Greater REuse of Steel Structures). Han viste også til vellykkede Europeiske prosjekter med ombruk av stål. Håkon Iversen, daglig leder i Pådriv, presenterte Sirkulær Ressurssentral på Økern Torg i Oslo. Statsbygg har donert et 4500m2 telt fra Regjeringskvartalet og montere teltet på den 7 mål store tomten. Her vil demonterte materialer fra riving mellomlagres, testes og tilpasses ny bruk. Ressurssentralen vil bli Europas største ombrukssentral.

Havfarm 1

Havfarm 1
Dagen etter gikk turen med båt ut til Havfarm 1 som ligger fast forankret 5 kilometer sør-vest for Hadseløya i Hadsel kommune. På vei ut Vesterålsfjorden var det tid til et par stopp med mating av havørner. Havfarmen som har fått navnet “Jostein Albert”, er 385 meter lang, 59,5 meter bred og har kapasitet til 10 000 tonn laks. Havfarmen er fortøyd med 11 ankere og beveger seg innenfor en sirkel med radius på 450 meter fra lokalitetens senterpunkt.

Vernebygg for MS Finnmarken

Vernebygg for MS Finnmarken
Fra havfarmen gikk båtturen til det nye Hurtigrutemuseet på Stokmarknes hvor det er bygd et vernebygg rundt skipet MS Finnmarken fra 1956. Den arkitektoniske formen er inspirert av åpningene i skutesidene der både bakre og frem del luter fremover. Detter motivet er gjentatt både vertikalt og horisontalt der hovedbæring går skrått i forhold til lengderetning.

Nyksund fiskevær

Nyksund
På ettermiddag gikk turen videre med buss til det gamle fiskeværet Nyksund, helt nordvest på Langøya i Vesterålen. Her, på Ekspedisjonen Vertsbrygge, opplevde vi et kulinarisk høydepunkt på turen. Stedet som har spesialisert seg på fisk, serverte de herligste retter. Vel tilbake på Ringstad Resort, sent om kvelden, tok de yngre deltakerne seg et forfriskende sjøbad med badstu.

Hyggelig middag på Ringstad Resort, Bø i Vesterålen

Alsvåg Plater
Dagen etter var det tid for hjemreise, turen nærmet seg sin slutt. Men på vei til Evenes flyplass var det en stopp i Sortland for besøk av Alsvåg Plater AS. Martin Solheim tok oss med på en omvisning i produksjonslokalene og den moderne maskinparken. Alsvåg Plater er kjent for produksjon av profilerte takplater og samvirkeplaten PEVA®45 til det norske markedet.

På omvisning hos Alsvåg Plater AS

For en reise det var, så innholdsrik, og med stille sjø, sol og nordlys. Hva mer kan man ønske seg?  

Forfatter: Kjetil Myhre

______________________

Her er flere bilder fra studiereisen:

På vei ut Vesterålsfjorden var det tid til mating av havørner
Fra seminaret med deltakere via Teams
Utsikt fra rommet på Ringstad Resort
Ringstad Resort åpnet i juni i år
Klare for avreise
På vei ut til Havfarm 1 og Stokmarknes
Vernebygget for MS Finnmarken i Stokmarknes
På omvisning hos Alsvåg Plater i Sortland