Studiereise til Mo i Rana

Faglig
Norsk Stålforbund og NFS i samarbeid med Celsa arrangerte en studiereise til Mo i Rana 29 - 30. september. På turen besøkte vi stål- og valseverket til Celsa Armeringsstål, verkstedet til Grotnes Steel og IMTAS Prosjekt. Det var også et faglig seminar med presentasjon av Mo Industripark og Freyr sin nye batterifabrikk, en gigafabrikk som nå bygges i Mo Industripark.
Hele reisefølget.

Besøk til Celsa´s smelteverk
Vi fløy opp via Bodø torsdag morgen. Første besøk gikk til Celsa sitt stålverk. Halvard Meisfjord, salgssjef i Celsa, var vår guide og sørget for nødvendig instruksjoner og iføring av verneutstyr før omvisningen tok til. Vi fikk overvære hele prosessen fra smelting av skrapstål til valsing av stenger. Gamle biler, sykler, badekar og andre stålprodukter, etter et langt liv, blir smeltet om til armeringsjern som brukes i betong og andre produkter til bygg og anlegg. Ovnen der stålet smeltes drives på fornybar energi fra vannkraft.

Skjæring av stålemner hos Celsa.

Faglig seminar
Etter besøket på Celsa ble det avholdt et faglig seminar på Vitensenter Nordland. Kim-André Åsheim, Leder for strategisk kommunikasjon og samfunnskontakt i Mo Industripark presenterte industriparken og deres visjon om å være en grønn industripark. Her finnes en stor bredde av industri som bruker hverandres biprodukter i egen produksjon, for eksempel overskuddsvarme og CO-gass. Samfunnskontakt i Freyr Battery, Marius Meisfjord Jøsevold, presenterte Norges første gigafabrikk for battericeller som nå er under bygging i Mo Industripark. Totalt har de planer om to gigafabrikker, som fullt utbygd vil føre til at 1500 nye arbeidsplasser. Om kvelden var det felles middag i restaurant Osteria Kreo.

Halvard Meisfjord, salgssjef i Celsa, var vår guide.

Verkstedbesøk
Dagen etter, på fredag, startet med verkstedbesøk, først til Imtas Prosjekt i Mo Industripark. Det var Imtas som produserte stålkonstruksjonene til det prisbelønnede Vernebygget over MS Finnmarken i Stokmarknes. Imtas er en totalleverandør av sveiste konstruksjoner og tar på seg alle former for plate- og sveisearbeid innenfor industri, bygg og anlegg. Deretter gikk turen til Grotnes Steel nede på havna. Grotnes Steel er en internasjonal spesialist på skjæring av tykke stålplater. De benytter all tilgjengelig skjæreteknologi: Oksygenskjæring, Plasma, Vannskjæring og Laser, og kan skjære stål med høy presisjon fra tykkelser på noen hundredels millimeter og opp til 1,5 meter.

Omvisning på IMTAS Prosjekt.
Omvisning hos Grotnes Steel.

Besøk til til Celsa´s valseverk
Etterpå gikk turen igjen til Celsa for lunsj og en presentasjon av selskapet. Celsa Armering er en del av spanske Celsa Group. Bedriften er Nordens eneste produsent av armeringsstål, og er Norges største gjenvinningsbedrift. Celsa smelter hvert år ca. 800.000 tonn skrapjern. Celsa Armering har omtrent 320 ansatte, fordelt på et smelteverk og et valseverk. Smelteverket har en samlet årsproduksjon på ca. 700.000 tonn. Dette tilsvarer ca. 2 Eiffeltårn i uken. Av dette går ca. 500.000 tonn til produksjon av armering i eget valseverk, mens resten blir solgt som billetts til andre aktører. Besøket og studiereisen ble avsluttet med en omvisning av valseverket før det bar hjemover.

Studiereisen var både faglig meget interessant og sosialt hyggelig. Spesielt de syv medlemmene som deltok fra YSN fikk sine stålkunnskaper hevet og bransjenettverket utvidet. Tusen takk til Celsa for all hjelp med planlegging og gjennomføring av studiereisen!

Forfatter:
Kjetil Myhre

Artikkelen står i Stålbygg nr 4 – 2022, les bladet HER