Studietur til Valencia

Arkitektur, Konstruksjon
Norsk Forening for Stålkonstruksjoner arrangerte studietur til Valencia tilbake i 2002 og 2011 med stor suksess. I dagene 20. - 22. oktober reiste vi igjen til Valencia for å se og oppleve stålkonstruksjoner og stålarkitektur av ypperste klasse. Dette var første studietur til utlandet etter Korona-pandemien. 30 deltakere var med på turen, hvorav 5 av disse var fra Yngres Stålnettverk.
Hele reisefølget foran The City of Arts and Sciences. I bakgrunnen ser vi Agora-bygget til venstre og litt av vitenskapsmuseet til høyre.

Etter ankomst og innsjekking på hotellet fredag ettermiddag, hadde vi en byvandring i Valencia Old Town, med besøk til flere historiske steder, som Church of San Nicolás, Plaza de la Virgen, Valencia Cathedral, Plaza de la Reina og Central Market.

Fernando Ibáñez i Degree of Freedom presenterte Santiago Calatrava sine verker

Hovedtema på turen var arbeidene av den spanske arkitekt, ingeniør og billedhugger Santiago Calatrava (f. 1951). Hans hjemby Valencia har i de senere årene hatt gleden av å få nye broer og bygninger tegnet av Calatrava, verker som utfordrer de velkjente statiske prinsippene ved å innføre en kompleks geometri kombinert med, i noen tilfeller, bevegelse i konstruksjonene. Vi hadde orientering av prosjektene på hotellet ved Gaute Mo og Fernando Ibáñez i Degree of Freedom, som har kontor i Valencia. Begge har arbeidet for Calatrava’s kontor i flere år.

Hele gjengen samlet foran operabygget

Dagen etter, lørdag, besøkte vi det store utbyggingsprosjektet «The City of Arts and Sciences», hvor Calatrava´s berømte byggverk var oppført. Her var det en guidet tur i operaen, og besøk i vitenskapsmuseet, samt besiktigelse av planetarium, Agora-bygningen og broen El Puente de l’Assut de l’Or. Lunsjen ble inntatt ved sjøen, i hotel Neptuno, i varmt vær.

Eduardo var vår guide på vingården Vera de Estenas.

Dagen ble avsluttet med besøk til vingården Vera de Estenas, 77 km utenfor byen, med omvisning, vinsmaking og tapas middag. Søndag var siste dag, med kun hjemreise på programmet. Selv om det var en kort tur så var det likevel en meget faglig og sosial innholdsrik tur, som de fleste sent vil glemme.

På vei fra vitenskapsmuseet til stranda

Les artikkelen i Stålbygg nr 4 – 2023, KLIKK HER