Studiereise til Hamar Domkirkeruin

Arkitektur, Faglig
Domkirkeodden på Hamar, med historiske ruiner fra 1100-tallet, er kåret til et av verdens vakreste museer. Vernebygget over ruinene mottok Norsk Stålkonstruksjonspris i 1999, og er en av de første stålkonstruksjonene som er modellert i 3D der avanserte knutepunkter er muliggjort ved bruk av moderne CNC robot-teknologi.

Fra torsdag 23. september til fredag 24. september arrangerte Norsk Forening for Stålkonstruksjoner en studietur til nettopp Hamar Domkirkeruin. Med på turen var også seks medlemmer fra Yngres Stålnettverk (YSN).

Besøk på verkstedet til Ivar Bråthen Mekaniske AS

På ankomstdagen stod et lunsjbesøk hos Safran Indian Fusion etterfulgt av et verkstedbesøk til Ivar Bråthen Mekaniske AS på agendaen. Dette verkstedet er en produksjonsbedrift med en stor maskinpark, og produksjonen går i alt fra trapper og rekkverk til heissjakter. Det ble gitt en liten presentasjon av både verkstedet og de mange spennende prosjektene som har blitt levert rundt i landet, før reisefølget ble delt opp i mindre grupper og gitt en omvisning av lokalene.

På besøk hos Ivar Bråthen Mekaniske AS

Presentasjon og besøk til Vernebygget på Domkirkeodden

Etter det interessante besøket hos Ivar Bråthen Mekaniske AS, bar det tilbake til Hamar sentrum for innsjekk på hotellet og en liten pust i bakken. Videre ga Dr. Ingeniør Bjørn Aasen fra Norconsult AS en lærerik presentasjon av de avanserte stålkonstruksjonene som utgjør Vernebygget. Dagen ble avsluttet med en fin treretters middag på Stortorvet Gjestgiveri.

Kirkeruinene, så vel som mennesker, er godt beskyttet av Vernebygget i glass og stål

Fredagen startet med en rolig gåtur fra hotellet til Domkirkeodden. Vel fremme ved Vernebygget ble vi møtt av en hyggelig guide som ga en fin omvisning av bygget, før det ble gitt tid til å studere konstruksjonen på nært hold. Det var en helt egen følelse å komme inn i bygget. Det er en helt spesiell atmosfære – en unik stemning kan man nesten si. Dagen og turen ble avsluttet med en hyggelig, italiensk lunsj på restauranten Il Theatro i Hamar sentrum.

Studiereisen var både faglig interessant og sosialt meget trivelig – definitivt en opplevelse som seint vil gå i glemmeboka. Spesielt medlemmene som deltok fra YSN fikk sine stålkunnskaper hevet og bransjenettverket utvidet.

Nærbilde av knutepunktene i Vernebygget

Forfatter: Mari Solheim
________________________

Her er flere bilder fra studiereisen:

Dr. Ingeniør Bjørn Aasen gav en lærerik presentasjon av de avanserte stålkonstruksjonene i Vernebygget
Her er Bjørn og Randi Aasen i samtale med Ramin Shakori, leder i YSN.