Stålbygg i Nordens Monaco

Arkitektur, Stål gjør det mulig
I spektakulære omgivelser i Bø i Vesterålen bygges nye Ringstad Resort. Flere lokale aktører har vært med i planleggingen og prosjekteringen av anlegget som skal stå klart i løpet av våren 2021. Både entreprenøren, Bygger’n Eidet, prosjekterende ingeniør og investor har sterk tilknytning til Bø og var ute etter å skape en plass som også lokalbefolkningen ville ha bruk for og som de kunne være stolte av.
Arkitekt Louis Kaufman´s illustrasjon av anlegget.

I tillegg til å være en aktivitets-destinasjon, med fokus på velvære med overnattingsplass i hotellstandard for turister, skal restauranten med lodgen også være et samlingssted som lokalbefolkningen kan ha glede av. For å skape denne tilhørigheten, har fokuset hele tiden vært på å finne en balansegang mellom rorbu og det hypermoderne. For å passe godt inn i omgivelsene har takkonstruksjonen blitt utformet som omkringliggende fjell, og det er fokusert på store glassflater for å få mest mulig av naturen inn i alle bygningene.

Restaurantbygget. Foto: Morten Myhre

På grunn av Covid-19 hadde ikke den amerikanske arkitekten mulighet til å reise til Bø for å se på de eksisterende byggene og landskapet rundt, så alle hans tegninger er laget basert på bilder og illustrasjoner. Allikevel klarte han å lage en endelig plantegning som var akkurat det eierne var ute etter. I restaurantdelen ønsket arkitekten et så slankt reisverk som mulig, og stålkonstruksjonen som er reist i dag oppfyller så absolutt dette kravet.

Utsikt mot mot Vestfjorden, Hadseløya og Lofotveggen. Foto: Ian Robins

Opprinnelig var tanken at bærekonstruksjonen i restaurantdelen skulle være av tre, men dette lot seg ikke gjøre, både på grunn av lang leveringtid, men også fordi knutepunktene ville vært veldig vanskelig å få til på en like åpen og slank måte. Stålkonstruksjonene ble prosjektert av Skanska i Trondheim og stålet er levert av E.A Smith. Leveringen av stålet skjedde til avtalt tid og konstruksjonene har vært veldig enkle å montere, her har kun været vært en utfordring med mye vind til tider.

Restaurantbygget med samvirke av tre og stål. Foto: Ian Robins

For å begrense risikoen for byggeutsettelser på grunn av dårlig vær gjennom vinteren har byggeprosessen inkludert å prefabrikkere byggemoduler i det nye store aktivitetsnaustet for så å montere disse modulene når været er bedre.

Konstruktørens 3D modell av restaurantbygget.

Restauranten og det nye bryggeområdet er i rute til å bli ferdig til påske. De to hotellbygningene er også i rute til å bli klare før sommeren. Eierne håper på en god sommer med lite smittetrykk så de kan ha en fin åpning av hele anlegget med mange fornøyde besøkende, på tross av at de utenlandske turistene kanskje lar vente på seg.

Arkitektens 3D modell av restaurantbygget.
Byggherre: DHJ Eiendom
Arkitekt: Louis Kaufman HGA
Entreprenør: Bygger’n Eidet
Konstruktør/RIB: Skanska
Stålentreprenør: E.A. Smith Stål
Arkitekt Louis Kaufman´s illustrasjon av anlegget.

Ringstad Resort sin hjemmeside HER.