av Atle Leira, AHO og Mari Solheim, Norsk Stålforbund
I årets stålworkshop ble studentene oppfordret til å utforske mulighetene i fullskala gjennom design og bygging av en vogn som kunne bære fire kasser, ha en sitteplass og betjenes av én person. Utfordringen med å skape en mobil vogn la grunnlaget for en ny tilnærming til designprosessen. Tidligere workshops hadde fokusert på stasjonære objekter som trapper og møbler, men denne gangen krevde vognens flyttbare natur en grundig vurdering av last, balanse og manøvrering.
Resultatet var 15 vogner, hver med sin unike tilnærming og prinsipp, som ble samlet til en imponerende utstilling i Galleriet på AHO i begynnelsen av mars. Fra robuste konstruksjoner til innovative design, demonstrerte studen tene en imponerende evne til å integrere stålets egenskaper med estetisk appell og funksjonalitet.
Denne praktiske erfaringen gir studentene verdifull innsikt som de kan ta med seg tilbake til tegnebordet. Gjennom å arbeide direkte med materialene lærer de om stålets bearbeidelse og sammenføyning, samt prinsippene for statikk og dynamikk som er avgjørende i arkitektonisk design. Dette vil ruste dem til å skape mer optimaliserte og ressursbesparende løsninger i fremtiden, og utnytte stålets potensial på en mer effektiv måte.
Workshopen ble ikke bare en arena for praktisk læring, men også et forum for inspirasjon og samarbeid. Gjennom slike initiativer understreker AHO viktigheten av å kombinere teoretisk kunnskap med praktisk erfaring for å utdanne fremtidens arkitekter. Stålets kreative kraft er ubestridelig, og med riktig kunnskap og innsats kan det være en viktig komponent i utviklingen av bærekraftige og innovative løsninger for fremtidens byer.
Vi ser allerede frem til stålworkshopen i 2025!
Les artikkelen i Stålbygg nr 2 – 2024, KLIKK HER