Europeisk stålpris til Espenes rasteplass

Arkitektur
European Steel Design Awards (ESDA) utgis av European Convention for Constructional Steelwork (ECCS) annethvert år for å oppmuntre til kreativ og enestående bruk av stål i arkitektur. Prisene er dedikert til byggherre, arkitekt, ingeniør, entreprenør og stålentreprenør.

Stolte vinnere av ESDA 2023 for Norge. Fra venstre mot høyre: Sivert Olsvik og Tor Benjaminsen, Størksen Rustfri Industri, Florian Kosche, DiFK, Bjarne Ringstad, Code Arkitektur, Børje Hagenes, Størksen Rustfri Industri, Lage Bakken, Statens Vegvesen/Nasjonale Turistveger, Eivind Nygaard, Code Arkitektur, Ola Ulvolden og Torstein Brun, Brun Bygg

Norsk Stålforbund nominerte prosjektet Espenes rasteplass til ESDA 2023. Prisen ble tildelt de 11 finalistene som ble valgt ut fra 18 nominerte prosjekter fra medlemslandene i ECCS. Espenes rasteplass var blant finalistene som mottok prisen. Teamet bak Espenes rasteplass mottok prisen under en høytidelig prisseremoni i Amsterdam. Teamet består av Statens Vegvesen/Nasjonale turistveger, Code Arkitektur, Dipl.-Ing Florian Kosche, Brun Bygg og Størksen Rustfri Industri.

Foto: Code Arkitektur AS

Om prosjektet:
Espenes rasteplass har to funksjonssoner: en rasteplass som er overbygget med en lang takpaviljong bestående av 12 dobbeltkrumme moduler og et servicebygg som inneholder teknisk rom og 4 toaletter. Servicebygget er utformet som et høyt signalpunkt som henvender seg mot veien, og den lavere dobbeltkrumme takkonstruksjonen over rasteplassene henvender seg mot fjorden. Hele konstruksjonen er bygget i rustfritt stål, med en platetykkelse på 6mm og det er 8m mellom søyleparene. Det er den dobbeltkrumme skallkonstruksjonen som gjør det mulig å klare konstruksjonsspennet på 8m med 6mm platetykkelse. Den varierende høyden i de dobbelkrumme takmodulene er strukturelt nødvendig for at konstruksjonen skal være stabil i sin helhet. Konstruksjonen er 64 meter lang, 4 meter bred og har et 9 meter høyt signalpunkt. Total ståltonnasje er ca. 35 tonn.

Foto: Code Arkitektur AS

På Norsk Ståldag 9. november vil Florian Kosche presentere prosjektet samt Glassheisen i Arendal. Se programmet HER.

Det ble delt ut tre hovedpriser blant de 11 finalistene:
«European Steel Design Award 2023 Laureate» ble tildelt BioPartner 5, Nederland
«European Steel Design Award 2023 Special Award – Manufacturing» ble tildelt Luma Tower – Frankrike
«European Steel Design Award 2023 Special Award – Integrated design» ble tildelt Varvsbron, Helsingborg, Sverige

De 11 finalistene som ble tildelt hver sin «European Steel Design Award 2023» er:
Austria: Neue Eisenbahnbrücke Linz
Denmark: Kangiata Illorsua – Ilulissat Icefjord Centre
Finland: Terminal 2 extension of Helsinki-Vantaa Airport
France: Luma Tower
Luxembourg: Dethlinger Teich
The Netherlands: BioPartner 5
Norway: Espenes Rest Stop
Poland: Sport and entertainment hall in Lubelska Street, Puławy
Portugal: Multimodal Train Station in Mons, Belgium
Sweden: Varvsbron, Helsingborg
Turkey: BIVA TOWER, Izmir, Turkey

Les artikkelen i Stålbygg nr 3 – 2023, KLIKK HER