IPOA – Norges største stålentreprenør

Stålentreprenør
IPOA AS har på kort tid etablert seg som den største leverandøren av stålbygg i Norge. Selskapet, som har blitt kåret til Gassellebedrift av DN hele 5 år på rad, har på 10 år gått fra null til 250 millioner kroner i omsetning.
I fabrikkhallene i Råde produserer vi årlig 7,5 tusen tonn stål, for det meste stålhaller til industrien, sier daglig leder Per Ove Andersen.

Daglig leder Ingeniør Per Ove Andersen startet IPOA i 2011. Initialene gav opphav til navnet. Per Ove har inntil nylig vært styreleder, men ved ansettelsen av Knut Klev, som kommer fra stålgrossisten Stene Stål Produkter AS, har han fått en avløser. I tillegg til å være styreleder er Knut innkjøpssjef med ansvaret for å bestille det beste og grønneste stålet til den beste prisen. Og det er ikke småtteri han skal kjøpe inn, hele 7.500 tonn stål går med til IPOA sine prosjekter, som i hovedsak består av store stålhaller til industrien. Selskapet har egne ansatte som både prosjekterer, fabrikkerer og monterer.

Utenfor hovedbygningen, fra venstre: Stian Kjenne, Reidar Lindberg, Marius Kurzok, Per Ove Blakkestad Andersen og Knut Klev.

Flere produksjonshaller
IPOA AS sysselsetter i dag 120 personer, et antall som stadig øker. Produksjonslokalet og hovedkontoret ligger på en 25-mål stor tomt på Sognshøy industriområde i Råde, nær grensa til Rygge. Tomta blir kjøpt og overtatt til sommeren. – Råde kommune er en gunstig kommune å være i. Det er kort vei til E6 og transporten videre derfra, sier Per Ove. Her er det fabrikasjon av bjelker og søyler. I nærheten i Idrettsveien, også i Råde, har IPOA ytterligere to verkstedhaller som produserer trapper, rekkverk og fagverk. Trapper og rekkverk står for omtrent 10% av omsetningen. IPOA er sertifisert for CE-merking i utførelsesklassene EXC1, EXC2 og EXC3 og sertifisert iht. NS-EN ISO 3834-2.

En egen valsemaskin kommer godt med, sier utviklings- og prosjektleder Marius Kurzok.

Norges første klimapositive stålbygg
– Vi skal bli en grønn innovatør i regionen. Vi skal anvende bransjeledende teknologi i nye fasiliteter, tilby stadig grønnere stål og skape mange nye arbeidsplasser, sier salgssjef Reidar Lindberg. IPOA skal føre opp et nytt «grønt» produksjonslokale på tomta. Det skal bli Norges første klimapositive stålbygg, legger Per Ove til og fortsetter: – Det skal benyttes resirkulert stål, og dets lave CO2-utslipp skal klimakompenseres til mer enn 100 %. Det innebærer at bygget får et negativt utslipp, det vil si at det fjernes flere klimagasser enn det som slippes ut. Klimakompenseringen skjer gjennom Norsk Stålforbunds miljøordning «Grønt Stål», ved at trær plantes på småbrukerens vilkår i tropiske Cochabamba, Santa Cruz Bolivia. Det er en forretningsdrevet løsning for å stoppe avskogingen av Amazonas regnskog.

Marius Kurzok og Stian Kjenne i verkstedhallen hvor fagverk produseres

Topp moderne utstyrspark
Innenfor et samlet produksjonsområde på mer enn 3.500 m2, finnes alt fra CNC-styrte plasmamaskiner til platesaks, kantpress og profilvalser. Et slyngrenseanlegg fra Agtos er bestilt og vil snart bli installert. Den vil bety mye for selskapets fleksibilitet med hensyn på innkjøp, pris og logistikk. – Vi planlegger også for en ny kappe- og borrelinje, sier Marius Kurzok som er utviklings- og prosjektleder.

Her er verkstedet for trapper og rekkverk

Prosjekter og kunder
IPOA har til nå ferdigstilt mer enn 1.000 stålkonstruksjoner og mer enn 1.000 trappeprosjekter. De har i dag mange pågående leveranser, der de to største prosjektene er et logistikksenter for Logicenter som snart er ferdig, og neste store prosjekt er en ny skipshall (dokkhall) for Larsnes Mekaniske Verksted. De største kundene er i hovedsak «tett bygg»-entreprenører og ikke så mange av de store totalentreprenørene.

Takfagverk lagret på egen tomt

Ekstrem vekst
Siden starten for 10 år siden har selskapet hatt en gjennomsnittlig vekst på 44% per år og har i alle år gått med overskudd. I 2021 endte omsetningen på 254 millioner kroner og et overskudd godt over 10 %. Nå investerer selskapet i innovasjon og utvikling – og videre vekst; – Vi investerer i ny produksjonshall og nye maskiner, og ikke minst i kompetente ingeniører og fagfolk, sier Per Ove, som ser meget lyst på framtida. Ordrereserven er på over 100 millioner kroner.

Store mengder prefabrikkerte stålkonstruksjoner er lagret på tomta i Råde

Forfatter: Kjetil Myhre

Les Stålbygg nr 1 – 2022, KLIKK HER